Newsletter

ΟΙΝΟΤΡΙΑ ΓΗ


Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon – Agiorgitiko

Ο Αμπελώνας

Τα αμπέλια βρίσκονται γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα. Η καλλιέργεια είναι μη ποτιστική (με αποτέλεσμα το αμπέλι να σπρώχνει τις ρίζες του βαθύτερα ,προκειμένου να βρει νερό) και βιολογική (σεβασμός στο περιβάλλον αλλά και στον τελικό καταναλωτή αφού δεν χρησιμοποιούνται χημικά προϊόντα) , με πολύ χαμηλές αποδόσεις της τάξεως των 200 με 250 κιλών το στρέμμα. Τα εδάφη είναι αργιλοασβεστώδη με το ασβέστιο να βοηθάει πολύ στην κατακράτηση νερού ώστε τα φυτά να ανταπεξέρθουν το ζεστό ελληνικό καλοκαίρι. Η παρουσία της λίμνης και άρα σχετικά υψηλής υγρασίας, βοηθάει στον ίδιο τομέα.

Η χρονιά

Η χρονιά του 2007 ξεκίνησε με φυσιολογικές συνθήκες, αν και σχετικά νωρίς καθώς ο χειμώνας δεν ήταν ιδιαιτέρως βαρύς. Η άνθηση και ο περκασμός εξελίχθηκαν χωρίς προβλήματα. Οι περιορισμένες υδατοπτώσεις (κάτω του μέσου όρου) μας οδήγησαν στην μεγάλη μείωση φορτίου κατά τον πράσινο τρύγο, ώστε να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των φυτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ο μέσος όρος της χρονίας ήταν στα 200 κιλά ανά στρέμμα και σε κάποιες περιπτώσεις και πιο κάτω. Λόγω μιας εβδομάδας έντονης ζέστης μέσα στον Αύγουστο (πάνω από 40 βαθμούς) ο τρύγος ήρθε πρώιμα στις 7 Σεπτεμβρίου για τα Cabernet και 8 μέρες αργότερα για το Αγιωργίτικο.

Η οινοποίηση

Τα σταφύλια έφτασαν σε άψογη κατάσταση από πλευράς υγιεινής και μετά από 2 διαλογές (πριν και μετά την απορράγιση) πήγαν στις δεξαμενές (50% σε ξύλινη και 50% σε ανοξείδωτη). Η συνολική εκχύλιση ήταν 24 μέρες . Η μηλογαλακτική εξελίχθηκε στα βαρέλια (50% καινούρια και 50% ενός έτους). Μετά από συνολική παραμονή 20 μηνών στα βαρέλια το κρασί γύρισε σε δεξαμενές. Μετά τις γευστικές δοκιμές οι δύο ποικιλίες αναμίχθηκαν και το κρασί εμφιαλώθηκε χωρίς καμία κατεργασία. Τα μπουκάλια έμειναν στο οινοποιείο τουλάχιστον έναν χρόνο πριν αρχίσει η εμπορική διάθεση.

Το κρασί

Η ζεστή χρονιά και οι πολύ χαμηλές αποδόσεις οδήγησαν σε ώριμα και συμπυκνωμένα σταφύλια και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο κρασί. Το χρώμα είναι πυκνό βαθυκόκκινο. Στη μύτη βρίσκουμε ένταση και πολυπλοκότητα με το μπουκέτο να αποτελείται από ώριμα κόκκινα φρούτα καθώς και νότες σοκολάτας και βανίλιας. Στο στόμα είναι ογκώδες και μαλακό με αρκετά πυκνή υφή. Οι τανίνες είναι καλοδουλεμένες και ώριμες γιΆαυτό και εμφανίζονται στρόγγυλες και μαλακές. Η οξύτητα είναι ικανοποιητική και ισορροπεί τον πληθωρικό όγκο του κρασιού. Η επίγευση είναι αρκετά μακριά και χαρακτηρίζεται από νότες βανίλιας και δαμάσκηνου.

Το κρασί αν και ήδη έτοιμο για κατανάλωση, σίγουρα θα ωφεληθεί από επιπλέον παλαίωση 3-4 ετών και θα πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 10-12 χρόνια. Προτείνεται να σερβιριστεί στους 16-18 βαθμούς (συνιστάται η χρήση καράφας διότι το κρασί είναι αφιλτράριστο) και θα συνοδεύσει εξαιρετικά: κοκκινιστό μοσχαρίσιο κρέας, σουτζουκάκια με σάλτσα και ρύζι, μοσχαράκι γιουβέτσι, μελιτζάνες με κρέας.

Θανάσης Εξάρχου, Χημικός Οινολόγος
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη για το Wineshop.gr
9/4/2012




Κάντε κλίκ εδώ για να το απολαύσετε.