Newsletter

Βιοδυναμική Καλλιέργεια, μύθοι και πραγματικότητες ...


Βιοδυναμική καλλιέργεια. Για πολλούς μια εναλλακτική μέθοδος καλλιέργειας-marketing, για τους πιο πολλούς όμως σίγουρα μια επαναστατική μέθοδος καλλιέργειας...

Η λέξη Βιοδυναμική καλλιέργεια, ως «θηλυκό» μπορεί να χαρίζει την ζωή (βίος), η ζωή τη δύναμη (δυναμική) ώστε η φύτευση, το πότισμα και γενικά η φροντίδα των φυτών (καλλιέργεια) να έχει ως αποτέλεσμα καρπούς πρός κατανάλωση για τον άνθρωπο.

Η ιστορία για την βιοδυναμική καλλιέργεια ξεκίνησε να γράφεται από το έτος 1879, όταν ο Rudolf Steiner καταγόμενος από την σημερινή Σλοβενία, σε ηλικία μόλις 15 χρονών, όταν σπούδαζε ακόμα Βιολογία-Χημεία και Φυσική παρατήρησε πως μπορούσε να «διαβάζει», να «ακούει» και να «βλέπει» τα πνευματικά όντα πίσω από τα φαινόμενα της φύσης, με αποτέλεσμα τελικά να τον κερδίσει η ψυχική έρευνα πάνω στην επιστημονική βάση, η ανθρωποσοφία, όπως ονομάστηκε η επιστήμη πολύ αργότερα.

Το 1924, όταν πια φιλόσοφος ο Rudolf Steiner και ενώ είχε γίνει δάσκαλος στην θεραπευτική αγωγή μέσω του υλιστικού-επιστημονικού τρόπου, κέντρισε ακόμα και το ενδιαφέρον των καλλιεργητών όταν του ζήτησαν την βοήθεια του για παραγωγή ποιότητας προιόντων. Οι διαλέξεις του σαν στόχο είχαν την ανθρώπινη δύναμη, όπου με την απληστία που την διακρίνει αναλύει τα πάντα μηχανικά αφήνοντας στο περιθώριο την άλλη όψη του υπερ-ευαίσθητου αυτού κόσμου.

Ακολούθησαν έτσι νέοι τρόποι παραγωγής με την κατανόηση ζωτικών διαδικασιών της φύσης και την πρακτική εφαρμογή τους. Ο Rudolf Steiner μίλησε για υγιές χώμα, μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης μικροστοιχείων και ιχνοστοιχείων και ιαματικών φυτών, όπως το αχίλλειο, το ταραξάκο, η τσουκνίδα, η βαλεριάνα, ο φλοιός βελανιδιάς και το χαμομήλι κρατούν το χώμα «ζωντανό» από τα φυτικά αυτά απορρίμματα. Επίσης παρασκευάσματα ειδικής επεξεργασίας όπως η κοπριά αγελάδας και αλεσμένος χαλαζίας.

Εκτός από τα στοιχεία της φύσης που συμμετέχουν στην μέθοδο αυτή, η Γη (ρίζες κλίματος), το Νερό (κορμός), ο Αέρας (φύλλα) και η Θερμότητα (σταφύλια, καρποί) υπάρχουν και παράμετροι όπως είναι ο ήλιος και το φεγγάρι δηλαδή η μέρα και η νύχτα.

Ο ήλιος είναι γνωστό πως συμμετέχει στη δημιουργία ζωής και στην ανάπτυξη αυτής. Η γη αναπνέει προς τα μέσα δηλαδή από το μεσημέρι έως τα μεσάνυχα και αναπνέει έξω, δηλαδή από τα μεσάνυχτα έως το μεσημέρι, την αντίθετη ακριβώς πορεία, αυτή την ώρα το χώμα και οι ρίζες τρέφονται καλύτερα.

Το ίδιο λοιπόν ουσιαστικά συμμετέχει και το φεγγάρι όπου δίνει φως και έχει μια επίδραση βαρύτητας στη γη, στην ροή της υγρασίας του εδάφους και των φυτών γενικά με επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους. Η αύξηση των ριζών βελτιώνεται όταν το φεγγάρι δεν είναι γεμάτο και κινείται πιο μακριά προκαλώντας μια μειωμένη έλξη στη γη. Δημιουργεί έναν πλήρη κύκλο κάθε 29 μέρες.

Η φύτευση γίνεται καλύτερα 2 μέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι επειδή το φως και οι δυνάμεις βαρύτητας είναι ευνοκόϊτερες στις 7 μέρες που ακολουθούν. Το αυξανόμενο φως υποκινεί την αύξηση φυλλώματος, νέοι βλαστοί αναπτύσσονται ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τις ρίζες.

Δημιουργείται με αυτό τον τρόπο σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του παραγωγού-καλλιεργητή με το αμπέλι. Η μη χρήση φυτοφαρμάκων, η μη χορήγηση θειώδους και άλλων ...-κτόνων(μυκητο-κτόνων, παρασιτο-κτόνων, κ.α.) ευνοούν το έδαφος και το αμπέλι. Ο τρόπος της συγκομιδής των σταφυλιών χωρίς τεχνητά μέσα και πρακτικές, ύστερα από τη φυσική ωρίμανση των σταφυλιών, η χρήση φυσικών ζυμών, η απουσία παρεμβάσεων κατά την διάρκεια τη αλκοολικής ζύμωσης εκτός από αυτήν της σταθεροποίησης της θερμοκρασίας και της ωρίμανσης στις οινολάσπες και τέλος μη χρήση της μεθόδου του φιλτραρίσματος πριν το στάδιο της εμφιάλωσης, δίνει ένα υγιές φυτό.

Εδώ, η παρεμβατική οινολογική τεχνολογία και τα τεχνητά αρώματα θεωρούνται περιττά.

Η κατανόηση των στοιχείων και των παραμέτρων οδηγεί τον καταναλωτή να συνδυάσει την μοναδικότητα της περιοχής-προέλευσης του κρασιού, με την τυπική και αυθεντική γεύση του.

Μιλάμε πλέον για μια φιλοσοφική και φυσιολατρική προσέγγιση στην αμπελουργία και την οινοποίηση, δίνοντας άλλη διάσταση στο κρασί, με σεβασμό στην φύση, στον παραγωγό και τον καταναλωτή.

Στην Ελλάδα υπάρχουν οινοποιεία στην περιοχή της Κεφαλονιάς και στην περιοχή της Γουμένισας, όπου συνεχίζουν τον τρόπο της βιοδυναμικής καλλιέργειας αρκετά χρόνια -από γενιά σε γενιά- ή ακόμα καλύτερα τον έχουν ασπαστεί και τον ακολουθούν πιστά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διάδοση της βιοδυναμικής καλλιέργειας, αλλά και η πιστοποίηση βιοδυναμικών αγροτικών προιόντων γίνεται από τον σύλλογο Demeter. Έναν σύλλογο που είναι υπεύθυνος για την προώθηση της βιοδυναμικής γεωργίας και την παραγωγή προιόντων ποιότητας Demeter. Στην Ελλάδα, ο σύλλογος έχει έδρα το Χαλάνδρι Αττικής.

Ο ενθουσιασμός χαρακτηρίζεται από κάτι καινούργιο, ενώ το άγνωστο από την αποδοκιμασία. Όταν τα δύο αυτά χαρκτηριστικά παντρεύονται το αποτέλεσμα είναι σίγουρα μοναδικό. Ας απαντήσουμε στα μηνύματα της φύσης...και καλά κρασιά.

Το άρθρο συντάχθηκε απο την οινολόγο κα Αννα Κρανιά για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 18/6/2012



Για να δείτε τα κρασιά βιοδυναμικής καλλιέργειας κάντε κλίκ εδώ.