Newsletter

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΕΤΡΑ


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Το ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2007 από την οικογένεια Νικολάου Γ. Διαμαντάκη. Η μονάδα βρίσκεται στην Κρήτη, νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450μ.

Η περιοχή των Κάτω Ασιτών που βρίσκεται το οινοποιείο και οι αμπελώνες χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερο ανάγλυφο της. Αμπέλια, ελιές, κυπαρίσσια είναι το τρίπτυχο που συνθέτει τα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής (όπως και όλης της ενδοχώρας του Νομού Ηρακλείου). Αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και οι υπέροχες πλαγιές,τα όμορφα χωριά κάνουν πολλούς να τολμούν να παραλληλίζουν την περιοχή ως την ελληνική «Τοσκάνη».

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
Σε αυτή την περιοχή είναι φυτεμένα τα αμπέλια με Syrah και Μαντηλάρι που τρυγάμε για να δημιουργήσουμε την Διαμαντόπετρα. Τα εδάφη είναι αργιλοασβεστώδη, πλούσια σε οργανική ουσία και αρκετές πέτρες στο υπέδαφος. Με αυτές τις συνθήκες έχουμε καλά αεριζόμενα χώματα και εξαιρετική αποστράγγιση. Χαρακτηριστικό είναι το τοπωνύμιο από τον αμπελώνα που έχει φυτευτεί το SYRAH. Λέγεται «Τροχάλα». (Τρόχαλος= Μεγάλος σωρός από πέτρες συνήθως στην άκρη του αμπελιού).

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Το Syrah και το Μαντηλάρι είναι ποικιλίες που ωριμάζουν διαφορετικές ημερομηνίες . Για την εσοδεία 2009 το Syrah τρυγήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου ενώ το Μαντηλάρι στις 25 Σεπτεμβρίου. Οινοποιήθηκε ξεχωριστά κάθε ποικιλία και ακολούθησε παραμονή στην δεξαμενή για περίπου 3 μήνες. Στην συνέχεια ακολουθεί η φάση της οξειδωτικής παλαίωσης σε δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες. Το ξύλο των βαρελιών είναι κατά 40% γαλλική δρύς και κατά 60% αμερικάνικη δρύς. Τα ποσοστά των δύο ποικιλιών στο τελικό χαρμάνι είναι 70% Syrah και 30% Μαντηλάρι.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ
Το χρώμα είναι πυκνό, βαθυκόκκινο. Η μύτη είναι πολύπλοκη με το βατόμουρο και τα κεράσια να έχουν κυρίαρχο ρόλο. Το στόμα είναι πλούσιο και μεστό, μπαχαρένιο, ελαφρώς ταννικό με νότες αποξηραμένων φρούτων ενώ η επίγευση είναι μακριά και σοκολατένια. Η οξύτητα είναι αρκετά καλή και θα του δώσει ζωή για περίπου 5-7 χρόνια από τώρα.

Το άρθρο συντάχθηκε απο την οινολόγο του κτήματος κ. Ζαχαρία Διαμαντάκη για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 11/7/2012




Κάντε κλίκ εδώ για να την απολαύσετε.