Οι τελευταίες χρονιές στη Κρήτη χαρακτηρίζονται από τη διαφορετικότητά τους, με αποτέλεσμα συνεχώς να βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Έτσι μετά το υπερβολικά βροχερό και ψυχρό 2015, βρεθήκαμε σε ένα άνυδρο 2016. Ελάχιστες χειμωνιάτικες βροχοπτώσεις και μηδενικές από το Μάρτιο και μετά μας έφεραν αντιμέτωπους με το πιο ξηρό έτος των τελευταίων δεκαετιών. Στον αντίποδα, η έλλειψη βροχής και υγρασίας μας έδωσαν μια εύκολη σαιζόν, χωρίς πιέσεις από τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλουν το αμπέλι. Η αγορά καινούργιου γεωργικού ελκυστήρα, στη διάρκεια του έτους, μας βοήθησε να εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά τις αναγκαίες αμπελουργικές τεχνικές, στοχεύοντας πάντα στην παραγωγή πρώτης ύλης ανώτερης ποιότητας.

Εκ του αποτελέσματος, οι ξηρικοί αμπελώνες, έχοντας εγκαταστήσει βαθιά τις ρίζες τους, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην έλλειψη νερού παρά την αυξημένη για τα δεδομένα παραγωγή. Οι νεώτερες φυτεύσεις (Βιδιανό και Roussanne) εμφάνισαν στοιχεία στρες από την έλλειψη νερού και χρειάστηκαν τις επιπλέον φροντίδες μας αραιώνοντας το φορτίο τους και με ειδική διαχείριση στο φύλλωμα και τον ανταγωνισμό από τη βλάστηση. Μπαίνοντας στον Ιούλιο ξεκίνησαν και τα πρώτα δείγματα γυαλίσματος των σταφυλιών. Αρχικά το Βιδιανό με τα Syrah και Grenache, ακολουθούσε το Roussanne και τελευταίο όπως πάντα το Mourvèdre. Όλα τα φαινολογικά στάδια προηγούνταν κατά περίπου 15 ημέρες στους αμπελώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο 300μ σε σχέση με αυτούς των 600μ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μεγάλοι καύσωνες όλα έδειχναν έναν πρώιμο τρύγο. Όμως oι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας (μέχρι και 18°C το ξημέρωμα με 32°C το μεσημέρι) κατά την περίοδο της ωρίμανσης, οδήγησαν τον τρύγο στις γνωστές για την οινοποιία ημερομηνίες (27 Ιουλίου-15 Σεπτεμβρίου). Κάθε χρόνο το ποδαρικό γίνετε από το Roussanne για την Οινοποιία Μανουσάκη, έτσι και φέτος, πριν βγει ο Ιούλιος γέμισαν τα πρώτα βαρέλια. Η ταυτόχρονη ωρίμανση των Βιδιανό, Grenache και Roussanne από τα αμπέλια σε μεγαλύτερο υψόμετρο έθεσαν το πρώτο στοίχημα για τη διαχείριση του φετινού τρύγου. Τα πρώτα δείγματα μας επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για αυξημένη παραγωγή.

Ο Κρητικός ήλιος δεν μας απογοητεύει ποτέ στην παραγωγή σακχάρων και η ελαφρώς χαμηλότερη οξύτητα των μούστων δίνουν τον χαρακτήρα του 2016. Συνεχίζοντας τον τρύγο, μέσα σε ένα δροσερό Αύγουστο, μας χαροποίησε η αργή αλλά σταθερή ωρίμανση του Syrah. Πλούσιο σε φαινολικά στοιχεία, ήρθε στο οινοποιείο για να γεμίσει τους δρύινους οινοποιητές. Το Mourvèdre χαρακτηρίζεται από την όψιμη ωρίμανσή του και ήταν αναμενόμενα η τελευταία ποικιλία που τρυγήθηκε από τους αμπελώνες των 300μ υψόμετρο. Όπως και στα χαμηλά αμπέλια, έτσι και σε αυτά των 600μ το Syrah μας ανάγκασε σε επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες ώστε να πετύχουμε το σωστό στάδιο ωρίμανσης και να τελειώσουμε τον τρύγο στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Έχοντας τα σταφύλια της ντόπιας ποικιλίας Ρωμέικο απλωμένα στον ήλιο για το πειραματικό γλυκό κρασί από λιαστά σταφύλια, μπορούμε πλέον να πάρουμε μερικές ανάσες…

Κτήμα Μανουσάκη 20/10/2016

Κάντε κλικ εδώ για δείτε όλα τα κρασιά του Κτήματος Μανουσάκη και να τα απολαύσετε.