ΤΡΥΓΟΣ ΤΕΛΟΣ

"Οι τελευταίες χρονιές στην Κρήτη χαρακτηρίζονται από τη διαφορετικότητά τους, με αποτέλεσμα συνεχώς να βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις." Αυτή η φράση άνοιξε την αναφορά για την περσινή χρονιά και τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι εξίσου ακριβές και για φέτος.
Οι βροχές ξεκίνησαν δυναμικά με το τέλος του 2016 δίνοντας τέλος στην ανομβρία της περασμένης σεζόν. Οι δροσεροί και υγροί πρώτοι μήνες του 2017 καθυστέρησαν την έκπτυξη των φυτών για μερικές μέρες, κερδίζοντάς μας λίγο χρόνο για να προετοιμαστούμε για αυτό που θα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά. Με τον ερχομό της άνοιξης, οι βροχές συνεχίστηκαν, τα φυτά αναπτυσσόταν ζωηρά, αλλά η συνεχή πίεση από τις μυκητολογικές ασθένειες που ακολουθούσαν τη βροχή μας κρατούσαν άγρυπνους. Με κύριο όπλο μας τις γνώσεις και την εμπειρία μας στη βιολογική καλλιέργεια από το 1993, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις αλώβητοι.

Μετά τις γιορτές του Πάσχα υλοποιήσαμε και ένα σχέδιο που ζυμωνόταν για περίπου 18 μήνες. Η αναμπέλωση ενός χωραφιού 2 στρεμμάτων και η φύτευσή του με κλίματα της ποικιλίας Roussanne, μας υπενθύμισε πόσο σκληρός, κυριολεκτικά, αντίπαλος είναι ο σχιστόλιθος που βρίσκεται λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος που καλλιεργούμε.
29 Μαίου ήταν η τελευταία μεγάλη βροχή της περιόδου, και μετά από 2 ημέρες που έδωσαν πάνω από 40 χιλιοστά βροχόπτωσης, η εικόνα του καιρού άλλαξε. Ένα μήνα μετά, η θερμοκρασία θα ακουμπούσε τους 44 βαθμούς Κελσίου για τέσσερις συνεχόμενες μέρες. Μέχρι να τρυγηθούν, τα σταφύλια θα υπέμεναν άλλους τρις καύσωνες προστατευμένα κάτω από τη σκιά του φυλλώματός τους.
Ο ιδιαίτερος καιρός επηρέασε το βιολογικό ρολόι του Syrah που, αντιθέτως από άλλες χρονιές, ξεκίνησε το γυάλισμα πρώτο και πριν το Βιδιανό και με μερικές μέρες απόσταση από το Grenache με το οποίο συνήθως συμβαδίζουν. Μέσα στον Ιούλιο, μια μια ποικιλία έμπαινε στο τελευταίο στάδιο της ωρίμανσης με τελευταία όπως πάντα τα Roussanne και Mourvedre.
Με τις έντονες ζέστες να συνεχίζονται, η κάθε πρόβλεψη για την οψιμότητα ή πρωιμότητα του τρύγου ήταν δύσκολη. Τελικά, και μετά από πολλές επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες, τα πρώτα σταφύλια τρυγήθηκαν στις 16 Αυγούστου, ξεκινώντας έναν τρύγο σχεδόν 20 μέρες πιο όψιμο από το συνηθισμένο. Το Syrah στους χαμηλούς αμπελώνες των 300 μέτρων υψόμετρο, έδειχνε βιαστικό και για πρώτη φορά τρυγήθηκε πρώτο, μαζί με το Roussanne. Η συνέχεια ήταν ήρεμη καθώς το κάθε αμπελοτόπι έπαιρνε σιγά σιγά τη σειρά του στην ωρίμανση, αφήνοντάς μας χρόνο για την απαραίτητη οργάνωση. Τα υπόλοιπα Syrah και  Roussanne, Βιδιανό, Grenache από τους χαμηλούς αμπελώνες. Εκεί ενδιάμεσα παραλάβαμε και το εξαιρετικό Μοσχάτο από τους αυτόριζους αμπελώνες της Σπίνας, όπως και το Ασσύρτικο. Η ηρεμία αυτή έφυγε καθώς ήρθε ο Σεπτέμβρης. 17 συνεχόμενες ημέρες τρύγου και δειγματοληψειών για την επόμενη ημέρα, μας έφεραν με μια ανάσα στο τέλος! Grenache και Roussanne από τα 600 μέτρα υψόμετρο, Mourvedre και αυλαία με το Syrah από τα 600 μέτρα.
Όταν πλέον όλες οι δεξαμενές είχαν γεμίσει, είχαμε το χρόνο να επιλέξουμε τους κατάλληλους αμπελώνες από το όψιμο ντόπιο Ρωμέικο, ετοιμάζοντας την νέα μας έκπληξη.

 

Γιάννης Γαλάνης, Κτήμα Μανουσάκη 3/11/17