ΑΜΥΝΔΕΟΝ, Ελλάδα - Το τοπίο της Μακεδονικής περιοχής στην Ελλάδα, έχει ως φόντο αμπελώνες από τους οποίους προμηθεύονται μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία που παράγουν ορισμένα από τα καλύτερα ερυθρά κρασιά που προσφέρει η Ελλάδα.

Ένα καλό παράδειγμα αφορά το κρασί Alpha Estate στη βορειοδυτική γωνιά της Μακεδονίας, όπου στην γευσιγνωσία Greek reds by the wine panel of The Times η οποία έλαβε χώρα τον Αύγουστο, το Ξινόμαυρο του 2016 από τον Hedgehog Vineyar βγήκε στην κορυφή.

Η συγκεκριμένη γευσιγνωσία κάλυπτε μόνο κρασιά φτιαγμένα από εγχώρια σταφύλια, κυρίως το Ξινόμαυρο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να γίνει το κρασί Alpha Estate. Είναι ένα όνομα που πρέπει να γίνει όλο και πιο οικείο στους λάτρεις του κρασιού που είναι πρόθυμοι να εξερευνήσουν τα κρασιά της Ελλάδας.

Ενώ οι κορυφαίοι Έλληνες οινοπαραγωγοί ασχολούνται με την καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών όπως το Merlot και το Sauvignon Blanc, σιγά σιγά αρχίζουν να εμφανίζονται στο προσκήνιο ορισμένες από τις εκατοντάδες τοπικές ποικιλίες, πολλές από τις οποίες πιθανότατα να υπήρχαν από την εποχή του Ομήρου.

Το Alpha Estate ιδρύθηκε το 1997 σε ένα ψηλό οροπέδιο που περιβάλλεται από βουνά από τρεις πλευρές και παράγει 650.000 φιάλες ετησίως, 35% για εξαγωγή.

Στη δεκαετία του 1980, οι εξαγωγείς των ελληνικών κρασιών εκπαιδευτήκαν καταλλήλως και άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους με την βοήθεια κορυφαίων οινοποιών ώστε να καταφέρουν να βγουν και στη διεθνή αγορά, προσθέτοντας γνωστές ευρωπαϊκές ποικιλίες όπως το Merlot και το Sauvignon Blanc. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να εξοικειώσουν τον ουρανίσκο των καταναλωτών, οι οποίοι προηγουμένως δεν γνώριζαν τι να περιμένουν από ένα κρασί Ασύρτικο.

Ορισμένα κρασιά είναι 100% γαλλικής ποικιλίας, και ακόμη κερδίζουν βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις οίνου. Ο Michel Rolland, γαλλικός σύμβουλος οίνου, έχει συμβουλέψει μερικούς από τους οινοπαραγωγούς που ευνοούν τις διεθνείς ποικιλίες.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ελλάδα, δοκίμασα ορισμένα λευκά κρασιά όπως το Ασυρτικό, ένα τοπικό σταφύλι του νησιού της Σαντορίνης το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο και στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη ποικιλία μπορεί να αναμειχθεί και με άλλες όπως το Sauvignon blanc, αλλά το προτιμώ χωρίς την Γαλλική ποικιλία διότι είχε μεγαλύτερο χαρακτήρα και πλούτο, με εξισορροπημένη και αναζωογονητική οξύτητα. Όπως είπε ένας ονειροπόλος Έλληνας φίλος στο δείπνο στην Αθήνα, "Το καθαρό ασσύρτικο είναι το καλύτερο λευκό κρασί στην Ελλάδα".

Σε όλη την Ελλάδα, τα σταφύλια καλλιεργούνται και το κρασί παράγεται σχεδόν σε κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, με περίπου 152.000 στρέμματα αμπελώνων που φιτεύονται κυρίως με τοπικές ποικιλίες. Σεβασμός αποδίδεται σε αυτά τα σταφύλια σε όλες τις σημαντικές εξαγωγικές αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% της παραγωγής, αλλά ανέρχονται σε περίπου 82,6 εκατ. ευρώ.

Είναι μια αντίδραση στην παγκόσμια τυποποίηση των οίνων με γνωστές ποικιλίες σταφυλιών. Μετά το τέλος της γευσιγνωσίας, ήταν σαφές ότι πολλά από τα κρασιά είχαν τοπικό χαρακτήρα και μπορούσαν να προσελκύσουν τον κόσμο του κρασιού που όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά και τις παραδόσεις.

Τώρα τα κρασιά που παράγονται από τα ίδια τα σταφύλια της Ελλάδας, σε φιάλες με πώματα και βιδωτά καπάκια, γεμίζουν τα δοχεία και τα ράφια των εστιατορίων στην Αθήνα, σε μαγικά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, και αλλού στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην αλυσίδα Alpha, ο κ. Ιατρίδης, 52 ετών, ένας χημικός που φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό, έχει μεγάλο σεβασμό για τους παλιούς. Αλλά δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί τη νέα τεχνολογία, χρησιμοποιώντας δορυφορική παρακολούθηση, ελεγχόμενη με το smartphone του, για να καθορίσει πότε κάθε τεμάχιο του αμπελώνα είναι έτοιμο για συγκομιδή η οποία γίνεται χειρωνακτικά.

Στο οινοποιείο, έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα ανανέωσης του αέρα στα υπόγεια κελάρια ώστε να  βοηθήσει στον έλεγχο της υγρασίας. Επιπλέων το 65% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από το οινοποιείο είναι ηλιακή. Το κτήμα δεν εφαρμόζει χημικά στα αμπέλια ούτε τα χρησιμοποιεί κατά την οινοποίηση για να παράγει το γεμάτο αλλά κομψό κόκκινο ξινόμαυρο ή άλλα κρασιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρασκευάζονται από γαλλικά σταφύλια όπως το Syrah.

Το οινοποιείο είναι τυχερό διότι απολαμβάνει αρκετά σταθερούς καιρούς με δροσερές νύχτες και δύο μεγάλες λίμνες κοντά για να καταπραΰνουν τη θερινή θερμότητα της Μακεδονίας και τις ξηρές συνθήκες καθώς ωριμάζουν τα σταφύλια.

Αλλά ο κ. Ιατρίδης δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Αναφέρει ότι "Πολλά από τα ελληνικά σταφύλια υπήρχαν εδώ και χιλιάδες χρόνια, λόγω κλιματικών διακυμάνσεων που τους ανάγκασαν να προσαρμοστούν". "Μπορεί να τα καταστήσει κατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές τώρα".

Με αυτό το σκεπτικό, οι Έλληνες οινοπαραγωγοί δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στα σχετικά εγχώρια σταφύλια, στη διάσωση από την αφάνεια, και στη θέση τους στην εμπορική παραγωγή.

Published Dec. 24, 2019 Updated Jan. 1, 20

https://www.nytimes.com/2019/12/24/dining/greek-wines.html