ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ – ΑΜΥΝΤΑΙΟ


Α. Περιγραφή της ζώνης στην οποία αναφέρεστε (έκταση, ποικιλίες,
ιδιομορφίες).

Η αμπελουργική ζώνη Αμυνταίου καλύπτει μία έκταση 7.000 στρεμμάτων περίπου. Η κυρίαρχη ποικιλία που αποτελεί και την ποικιλία που συμμετέχει αποκλειστικά στην Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιο είναι το Ξινόμαυρο. Στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Φλώρινα συμμετέχουν οι λευκές ποικιλίες Sauvignon blanc, Ροδίτης, Μαλαγουζιά και οι ερυθρές Syrah, Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Μαυροδάφνη.

Είναι η βορειότερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας και η ιδιομορφία της είναι ότι βρίσκεται σε ένα οροπέδιο το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 560 μέχρι 720 μέτρα, μέσα στο οποίο βρίσκονται οι λίμνες Πετρών και Βεγορίτδα, οι οποίες παίζουν και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του μεσοκλίματος της περιοχής. Είναι μία περιοχή με χαμηλές ετήσιες βροχοπτώσεις και πολύ χαμηλές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η οποία συνδυάζεται με σχετικά υψηλή ηλιοφάνεια. Εξαιτίας του υψομέτρου παρατηρούνται σημαντικές θερμοκρασιακές διαφορές νύχτας – μέρας, οι οποίες καθορίζουν ένα ιδιαίτερο μεγάλο διάστημα ανθοφορίας – τρυγητού στο οποίο τόσο η αρωματική, όσο φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα των καλλιεργούμενων ποικιλιών συντείνουν στο βέλτιστό τους.


Β. 1. Καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου
2. Καιρικές συνθήκες στην ωρίμανση και στον τρυγητό

Η βλαστική περίοδος άρχισε με ελαφρά μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο, αλλά συνεχίστηκε από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου με χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως με πολλές βροχές. Αυτό είχε σαν συνέπεια η ανθοφορία και η καρπόδεση να παρουσιάσουν καθυστέρηση που ξεπερνούσε τις 10 μέρες. Αυτή ήταν και η εκτίμηση για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας τρυγητού. Η περίοδος αυτή όμως δημιούργησε πολύ μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη με αποτέλεσμα το αμπέλι να παρουσιάζει μεγάλη απώλειες από εξατμισοδιαπνοή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία- περίπου 55 μέρες χωρίς βροχή- και την άριστη ηλιοφάνεια, χωρίς ακραία θερμοκρασιακά φαινόμενα, οδήγησαν σε μία εξαιρετικά πρώιμη (3ο 10ήμερο Ιουλίου) εμφάνιση stress των φυτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε άριστες συνθήκες υψηλών δεικτών ωριμότητας που θυμίζουν την σοδειά του 2007.

Γ. Ποσοτική εκτίμηση – Σύγκριση με προηγούμενη χρονιά

Είναι μια χρονιά όπου σαφέστατα υπάρχει τουλάχιστον μείωση κατά 15% στο δυναμικό παραγωγής στην ζώνη Αμυνταίου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Δ. Ποιοτική εκτίμηση – Ενδεχόμενη σύγκριση με προηγούμενες
Εσοδείες

Όλα τα κρασιά είναι σε φάση αποζύμωσης, όπου αυτό που παρατηρείται είναι ότι σχεδόν όλες οι ζυμώσεις εμφανίζουν μία επιβράδυνση σε σχέση με άλλες σοδειές, αλλά τα πρώτα οργανοληπτικά στοιχεία σε συνδυασμό με τα αναλυτικά δεδομένα μας προκαταβάλλουν για μία εξαιρετικά μεγάλη σοδειά που μπορεί να συγκριθεί με το 2007.


Κτήμα Αλφα 7/10/2011

Κάντε κλικ εδώ για δείτε όλα τα κρασιά του Κτήματος Αλφα και να τα απολαύσετε.