Ραψάνη (Ε. Τσάνταλης)
Αρκετές βροχές, μέτριες θερμοκρασίες με δροσερή άνοιξη. Απουσία καύσωνα το καλοκαίρι. Στον Ραψάνη ΠΟΠ η παραγωγή σταφυλιών αναμένεται να είναι ποσοτικά η ίδια ή και λίγο μεγαλύτερη σε σύγκριση με το 2010. Λόγω του ξηροθερμικού κλίματος η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν πλήρης με μικρή οψιμότητα από το 2010. Τα σταφύλια δεν παρουσίασαν πρόβλημα ασθενειών και είναι πλούσια σε ζάχαρα. Οι τιμές στη ζώνη της Ραψάνης διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με το 2009.

Ζίτσα (Κτήμα Γκλίναβος)

Ο τρύγος 2011 όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μέχρι σήμερα παρουσιάζει τις εξής ιδιαιτερότητες:
Μια μορφή επιθετικού περονόσπορου προκάλεσε σημαντικές ζημιές στα αμπέλια της περιοχής. Οι ποσότητες των σταφυλιών όπως φαίνεται θα είναι μικρότερες από άλλες καλές χρονιές. Εκτιμούμε όμως ότι εφόσον οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές μέχρι την παραλαβή των σταφυλιών στα οινοποιεία η ποιότητα θα είναι εξαιρετική.

Αμύνταιο (Κτήμα Αλφα)
Οι τελευταίες εκτιμήσεις από τα πρόσφατα στοιχεία για τον τρύγο του 2011 είναι, ότι παρά όλες τις αρχικές προβλέψεις ότι θα παρουσιάσει οψιμότητα, ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές χρονικές διαφοροποιήσεις. Η υγιεινή κατάσταση του τρυγητού προβλέπεται εξαιρετική εφόσον έγιναν οι απαραίτητες επεμβάσεις μετά τις ιδιαίτερα αυξημένες βροχοπτώσεις, σε σχέση με άλλες σοδειές, τον Μάιο και μέχρι τα μέσα
Ιούνιο. Η αρχική εκτιμώμενη οψιμότητα στηρίχτηκε στο γεγονός ότι οι πρώτοι μήνες του βλαστικού κύκλου ήταν σχετικά ψυχροί με αποτέλεσμα τα αρχικά φαινολογικά στάδια της αμπέλου (έκπτυξη οφθαλμών – δέσιμο) να εμφανίζουν σημαντική καθυστέρηση. Στα τέλη Ιουνίου υπολογίζαμε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον λίγο μεγαλύτερη από δύο εβδομάδες καθυστέρηση.

Ακολούθησαν όμως 50 μέρες χωρίς βροχή με ιδανικές καιρικές συνθήκες, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, που συνέβαλαν σημαντικά στην επιτάχυνση της ωρίμανσης. Αποτέλεσμα, σήμερα να μιλάμε για ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων και να οδηγούμαστε σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας.

Για τις λευκές ποικιλίες ο τρύγος άρχισε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Οι καιρικές συνθήκες αυτές συνέτειναν στην εμφάνιση πρόωρου υδατικού stress στα φυτά. Η βλαστική περίοδος άρχισε με πλούσια υδατικά αποθέματα η οποία έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια η ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με την ανομβρία το οδήγησε στην εξάντληση αυτών, οπότε για πρώτη φορά στην ιστορία του κτήματος, στο τέλος Ιουλίου μπήκε σε εφαρμογή η ελεγχόμενη μικρο-άρδευση. Πιθανές ανισοραγίες και ελλιπές δέσιμο σε ορισμένες ποικιλίες αντιμετωπίσθηκε με δύο πράσινους τρύγους στις συγκεκριμένες περιόδους. Ο συνδυασμός των παραπάνω γεγονότων, εκτιμάται ότι θα φέρει τουλάχιστον μία εβδομάδα πρωιμότητα στις μεσαίας πρωιμότητας και όψιμες ερυθρές ποικιλίες.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου, περισσότερες λεπτομέρειες.

Επανομή (Κτήμα Γεροβασιλείου)

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μία πολλά υποσχόμενη χρονιά,. Ο ήπιος χειμώνας, η υγρή άνοιξη και το σχετικά δροσερό καλοκαίρι είχαν σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει η βλάστηση και η ανθοφορία κατά 7-8 ημέρες. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις, προέκυψε οψίμηση 3-4 ημερών, σε σχέση με πέρυσι. Ο τρύγος στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή ξεκινήσε στις 18 Αυγούστου, με τις ποικιλίες Sauvignon blanc, Viognier και Chardonnay, με στρεμματικές αποδόσεις γύρω στα 550-600 κιλά ανά στρέμμα και εξαιρετική ποιότητα.

Τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση, με πολύ καλές οξύτητες και δυναμικούς αλκοολικούς βαθμούς γύρω στο 12,5-13 %. Στο ενδιάμεσο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου τρυγήθηκε το Merlot με πολύ καλή ποιότητα, φαινολική ωριμότητα, καλές οξύτητες και υψηλό περιεχόμενο σε σάκχαρα. Αρχές Σεπτεμβρίου θα τρυγηθούν οι υπόλοιπες λευκές και ερυθρές ποικιλίες.

Αρναία (Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη)

Όλα δείχνουν ότι το 2011 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά και μένει να δούμε αν θα είναι μία «Εξαιρετική χρονιά» ή η εμπειρία των τεσσάρων χρόνων που μεσολάβησαν από τον πρώτο τρύγο στο οινοποιείο μας θα την καταστήσουν και «Κορυφαία χρονιά».

Η χρονιά του 2011 μπορεί να χαρακτηριστεί από την καθυστέρηση της ανθοφορίας που είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε έναν όψιμο τρύγο σε σχέση με το 2010, αλλά να πλησιάζουμε τις ημερομηνίες τρύγου του 2009. Με τις κατάλληλες επεμβάσεις την ελεγχόμενη ποσοτικά παραγωγή, φτάσαμε να έχουμε ένα υγιές και πολύ καλής ποιότητας σταφύλι με αργή και ομαλή ωρίμανση.

Φέτος ξεκινήσαμε τον τρύγο 29 Αυγούστου με το Chardonnay ,6 ημέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι . Τρυγήσαμε ωραιότατο σταφύλι 500 κιλά το στρέμμα, υγιές, με καλή οξύτητα , 13% (ΔΑΤ) και καλά αρώματα , όπως αυτά του 2009. Το 2009 θεωρώ πως είναι η καλύτερη χρονιά , μέχρι στιγμής , για τα λευκά κρασιά του κτήματος (δύο χρυσά μετάλλια και ένα χρυσό των χρυσών στις Βρυξέλες). Ο τρύγος συνεχίστηκε με Sauvignon Blanc και Viognier ενώ η πρώτη του Σεπτέμβρη μας βρίσκει στην Μαλαγουζιά. Στις επόμενες ημέρες ξεκινάμε το Merlot και το Ασύρτικο . Έπονται 20 με 30/9 το Syrah , το Cabernet Sauvignon , το Grenache Rouge και ο πρώτος τρύγος στο Λημνιό. Στο τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη περιμένουμε να ωριμάσει το Ξινόμαυρο που με τις κατάλληλες επεμβάσεις (πράσινος τρύγος) αναμένουμε την μισή παραγωγή.

Αγιο Όρος, ΠΓΕ και Χαλκιδική (Ε. Τσάνταλης)

Οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα είχαν ως αποτέλεσμα τη κανονική έκπτυξη των πρέμνων. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες την ’νοιξη οδήγησαν στην οψίμηση της άνθησης. Η καλοκαιρινή περίοδος ήταν υγρή και με χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 2010 με αποτέλεσμα ο τρύγος να αρχίσει 15 μέρες αργότερα. Οι παραπάνω συνθήκες επέτρεψαν στα συγκομισθέντα Asyrtiko και Sauvignon να έχουν μια αργή και πλήρη ωρίμανση ενώ για τις υπόλοιπες ερυθρές ποικιλίες αναμένεται το ίδιο και συγκεκριμένα στην Merlot αναμένεται άριστη φαινολική ωριμότητα. Τα Asyrtiko, Sauvignon Blanc και Merlot στη Χαλκιδική είχαν την ίδια παραγωγή με πέρυσι. Επίσης οι ποικιλίες βιολογικής καλλιέργειας Λημνιό και Cabernet Sauvignon στο Αγιο Όρος είχαν και αυτές τον ίδιο όγκο παραγωγής.

Οι αποδόσεις κυμάνθηκαν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Λευκά σταφύλια με υψηλότερη οξύτητα και πλουσιότερα αρώματα. Οι τιμές των λευκών και ερυθρών ποικιλιών διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα κατά 20% επίπεδα από πέρυσι.

Νέος Μαρμαράς (Κτήμα Πόρτο Καρράς)

Ένας ακόμη τρύγος ξεκίνησε στο κορυφαίο ελληνικό Κτήμα με τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό Αμπελώνα της Ελλάδος 4750 στρεμμάτων, από τα οποία 738 στρέμματα νέα αμπέλια που ήδη άρχισαν να αποδίδουν. Ο τρύγος ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου 2011 με την θρυλική ποικιλία Μαλαγουζιά και ακολούθησε με τις αρωματικές Sauvignon blanc και Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Το 2011 ήταν για μία ξεχωριστή χρονιά για εμάς, με θερμό κλίμα και βροχοπτώσεις σε παρατεταμένη διάρκεια, που επηρέασαν όμως θετικά το τελικό αποτέλεσμα στην ποσότητα και ποιότητα των σταφυλιών Ο χειμώνας ήταν υγρός για την περιοχή, με βροχές και χιόνια που αύξησαν τις υδατικές αποθήκες των εδαφών της. Η άνοιξη ήταν βροχερή, ασυνήθιστα για την περιοχή, με συνέπεια να ευνοήσει τον περονόσπορο και το ωίδιο κυρίως στην ευαίσθητη ποικιλία Αθήρι, τα οποία ωστόσο καταπολεμήσαμε αποτελεσματικά με συστηματικές καλλιεργητικές φροντίδες (ξεφυλλίσματα, βλαστολογήματα) και με έγκαιρη και άμεση
επέμβαση με βιολογικά σκευάσματα.
Οι κλιματικές συνθήκες στην αρχή του καλοκαιριού ευνόησαν τη σωστή και πλήρη ανάπτυξη των τσαμπιών, το γυάλισμα της ρώγας και την ομαλή ωρίμανση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα ο τρύγος να αρχίσει χωρίς πιέσεις. Οι λευκές και ροζέ ποικιλίες υπόσχονται κρασιά με αρώματα καλής έντασης και εύρος δομής στην γεύση. Οι ερυθρές ποικιλίες διαθέτουν πλούτο στα φαινολικά χαρακτηριστικά και μεστή αρωματική διάθεση με μεγάλη ικανότητα παλαίωσης. Το 2011 θα δώσει στο ΚΤΗΜΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ, για μία ακόμη χρονιά, οίνους εξαιρετικής ποιότητας.

Δράμα (Κτήμα Τέχνη Οίνου)

Ο τρύγος στο Κτήμα Τέχνη Οίνου βρίσκεται λίγο πριν το τέλος του . Η περίοδος της άνθησης εξελίχθηκε ομαλά .Το δυνητικό φορτίο μετρήθηκε κατά την καρπόδεση και κρίθηκε ισορροπημένο για την ποικιλία Sauvignon B. οπότε και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο πράσινου τρύγου στη συγκεκριμένη ποικιλία. Για τις ποικιλίες Ασύρτικο και Chardonnay εκτιμήθηκε ότι το φορτίο θα πρέπει να μειωθεί ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή συμπύκνωση αρωμάτων και γευστικού πλούτου.

Στις ερυθρές ποικιλίες εφαρμόστηκε πράσινος τρύγος πάντα σε σχέση με την ζωηρότητα και την ηλικία των φυτών .Στόχος υπήρξε η απόλυτη ισορροπία μεταξύ φορτίου και ζωηρότητας της βλάστησης έχοντας πάντα κατά νου το επιδιωκόμενο στυλ των ερυθρών οίνων που πρόκειται να παραχθούν για την σοδειά του 2011.

Η παρακολούθηση της φαινολικής ωρίμανσης φλοιών και γιγάρτων έδωσε ενθαρρυντικά σημάδια χάρη στο σχετικά άνυδρο καλοκαίρι που επέτρεψε την είσοδο των φυτών σε κατάσταση υδατικού stress μέσης έντασης. Για το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2011 το ύψος βροχής ήταν κατά 64 mm χαμηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του έτους 2010 για την περιοχή του Μικροχωρίου και έτσι η ανάσχεση της βλαστικής αύξησης παρατηρήθηκε νωρίς το καλοκαίρι γεγονός που ευνόησε τις διεργασίες συσσώρευσης φαινολικών και σακχάρων .

Εν αναμονή λοιπόν των οψιμότερων ποικιλιών του κτήματος Cabernet sauvignon , Αγιωργίτικο και Touriga Nacional πιστεύουμε πως η καλλιεργητική περίοδος του 2011 στο κτήμα ΄΄Τέχνη Οίνου΄΄ θα κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μαρώνεια Θράκη, ΠΓΕ (Μαρώνεια ΑΕ)

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, η άνοιξη με πλούσιες βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Το κλίμα ήταν δροσερό ως τις αρχές του καλοκαιριού. Η ανάπτυξη ήταν ικανοποιητική και η ανθοφορία όψιμη σε σχέση με αυτή του προηγούμενου έτους.

Το καλοκαίρι είχε τις κανονικές θερμοκρασίες με μεγάλο θερμομετρικό έβρος με αποτέλεσμα τα λευκά σταφύλια να αναπτύξουν και να διατηρήσουν την οξύτητα σε πολύ υψηλά επίπεδα και το ερυθρό Μαυρούδι να έχει πλούσιο χρώμα.

Ο όγκος της παραγωγής είναι ίδιος με το 2010. Τα σταφύλια δεν παρουσίασαν καμιά ασθένεια.


www.winesofnorthgreece.gr 22/9/2010