TO KTHMA ΚΑΤΣΑΡΟΥ Chardonnay 2009 μόλις κυκλοφόρησε. Θυμίζουμε ότι το Κτήμα Κατσαρού Chardonnay παράγεται και εμφιαλώνεται στο οινοποιείο μας στην Κρανιά Ολύμπου σε υψόμετρο 817 μέτρων. Η πρώτη ύλη, που προέρχεται από τους ιδιόκτητούς μας αμπελώνες 32 στρεμμάτων (χωρισμένα σε 6 διαφορετικά αμπελοτεμάχια) οποία καλλιεργούνται πιστοποιημένα βιολογικά, ήτανε το 2009 αρίστης ποιότητας. Οι λόγοι ? H ολοένα καλύτερη γνώση των διαφορετικών αμπελοτεμαχίων με την βοήθεια μετρίσιμων επιστημονικών παραμέτρων (π.χ. υδατικό δυναμικό) σε συνάρτηση με τις πάρα πολύ ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες (βροχοπτώσεις-θερμοκρασίες) που επικράτησαν καθ’όλη τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου (Φεβρουάριος – Σεπτέμβριος) οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό κατά την γνώμη μας ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ο τρύγος άρχισε στις 25 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου για το πιο όψιμο αμπελοτεμάχιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 655 μέτρων με νοτιοανατολική έκθεση. Όπως κάθε χρόνο το κρασί ζύμωσε και ωρίμασε σε μικρά δρύινα Γαλλικά βαρέλια για 5 μήνες και εμφιαλώθηκε στις 7 και 8 Μαρτίου του 2010.

Φέτος την ετικέτα του, η οποία αλλάζει κάθε χρόνο, κοσμεί το κυκλάμινο που είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό είδος του Ολύμπου με μακρόσχιμα βαθυπράσινα φύλλα και ρόδινα άνθη.

Στην μύτη παρουσιάζει έντονα αρώματα κίτρινών φρούτων, ροδάκινου, νότες εσπεριδοειδών και ευγενείς νότες καπνού και βανίλιας. Στόμα λιπαρό, πληθωρικό και γεμάτο με γλυκύτητα και οξύτητα που εξισορροπούνται άψογα. Μεγάλη αρωματική διάρκεια και εξαιρετική επίγευση.

Σερβίρεται στους 12 βαθμούς και συνοδεύει λιπαρά ψάρια λευκά κρέατα και καπνιστά τυριά.

Το άρθρο συντάχθηκε απο τον οινολόγο κ. Ευριπίδη Κατσαρό για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 26/3/2010