Το όνομα Γεροβασιλείου δε χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ανήκει σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες οινολόγους και παραγωγούς, τα κρασιά του οποίου με την υψηλή και σταθερή τους ποιότητα έχουν κάνει συνώνυμο το όνομα Γεροβασιλείου με κρασιά απαιτήσεων.

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας με το οικογενειακό οινοποιείο βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα Ν.Α. της Θεσσαλονίκης στις πλαγιές της Επανομής. Στην περιοχή αυτή έχουμε έναν ενδιαφέρον συνδυασμό ηπειρωτικού κλίματος με επιρροές από τη γειτονική θαλάσσια περιοχή και τον απέναντι επιβλητικό ορεινό όγκο του Ολύμπου και ένα έδαφος αμμώδες πλούσιο σε θαλάσσια ορυκτά. Στον αμπελώνα αυτόν μεταξύ των εκλεκτών ποικιλιών καλλιεργούνται και η λευκή γαλλική ποικιλία Sauvignon blanc, υπεύθυνη για μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου, και η Μαλαγουζιά. Μία ελάχιστα γνωστή λευκή και εκλεπτυσμένη ελληνική ποικιλία, η αξία της οποίας πρόσφατα ξαναανακαλύφθηκε και αναγνωρίστηκε.

Ο πρωτότυπος, γεμάτος φαντασία συνδυασμός των δύο αυτών ποικιλίων και η τεχνική οινοποίησης που ακολουθήθηκε με τη μέθοδο των μεγάλων κρασιών της Βουργουνδίας έδωσαν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η προζυμωτική εκχύλιση έγινε εν ψυχρώ. Ακολούθησε αλκοολική ζύμωση σε δρύινα γαλλικά βαρέλια τύπου "ALLIER " και παλαίωση για 4-6 μήνες με τις οινολάσπες ("SUR LIE") στις υπόγειες κλιματιζόμενες κάβες του οινοποιείου.

Το χρώμα του είναι κίτρινο-κιτρινόλευκο και τα αρώματα αχλαδιού, μάνγκο, ανανά και αρωματικών χόρτων που κυριαρχούν στο αρωματικό του προφίλ δένουν αρμονικά με την καπνιστή βανίλλια. Ισορροπημένο κρασί με σώμα και δυνατότητες παλαίωσης και μεγαλύτερης εξέλιξης.

Συνοδέψτε την πρωτότυπη αυτή σύνθεση με λιπαρά ψάρια, καπνιστό σολωμό και καπνιστά τυριά (ο παραγωγός μας συνέστησε να το δοκιμάσουμε με τυρί Μετσοβόνε, με το οποίο δένει εξαιρετικά).

Τέλος δε θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στις διεθνείς διακρίσεις που το συνοδεύουν. Στο International Wine Challenge φέτος στο Λονδίνο απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο και στο International Wine Competition στη Γένοβα έπαινο με ειδική εύφημο μνεία.

Είναι ένα κρασί που συνδυάζει με επιτυχία: πρωτοτυπία, υψηλή ποιότητα, διακρίσεις και προπαντός ελληνική καταγωγή. Κάποτε πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν, όχι αδίκως, ότι τα ελληνικά κρασιά δεν μπορούσαν να συγκριθούν με ξένα κρασιά ποιότητος. Σήμερα κρασιά σαν το Κτήμα Γεροβασιλείου Fume έρχονται να μεταπείσουν και τους ελάχιστους πια εναπομείναντες προσκολλημένους στην ξενόφερτη τελειότητα και μανία.