ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ Α.Γ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Όταν πρόκειται να διαλέξετε ένα κρασί ανάμεσα σε άλλα που βρίσκονται τακτικά τοποθετημένα στο ράφι μιας κάβας ή ενός σούπερ-μάρκετ ακόμα και ενός εστιατορίου, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, η ετικέττα είναι το πρώτο που θα τραβήξει την προσοχή σας. Εκτός από ελκυστικά χρώματα και σχέδια περιέχει και πληροφορίες για το περιεχόμενο κρασί. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουμε να διαβάζουμε σωστά μια ετικέττα και πόσοι δεν έχουμε αγοράσει κρασιά, χωρίς να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε τις διάφορες κατηγορίες του.

Το κρασί, περί ου ο λόγος σήμερα, ανήκει στους οίνους με "ονομασία προελεύσεως ανωτέρας ποιότητας" ή v.q.p.r.d. στα γαλλικά ("Vins de qualite produits des regions determinees").Τη διάκριση αυτή δεν μπορούν να τύχουν όλα τα κρασιά, πάρα μόνο οι οίνοι ποιότητας που προέρχονται από καθορισμένες ζώνες παραγωγής, οι οποίες έχουν οριοθετηθεί νομοθετικά, όπως η Νεμέα (γνωστή από την αρχαιότητα ως παραγωγός οίνων). Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για να διασφαλισθεί η διατήρηση των ουσιωδών χαρακτήρων των οίνων αυτών με τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικών κανόνων. Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα είναι συγκεκριμένη και οι οινολογικές πρακτικές και επεξεργασίες πρέπει να γίνονται εντός της καθορισμένης περιοχής, το όνομα της οποίας φέρει ο οίνος (π.χ. Νεμέα).

Φιλοσοφία πρόσφατα αποτυπωμένη σε νόμους και κανόνες, που όμως πολλά χρόνια πριν ο Θανάσης Παπαϊωάννου ήταν από τους πρωτούς παραγωγούς που συνέλαβε και προώθησε την ιδέα αυτή της διατήρησης των χαρακτηριστικών της ποικιλίας σε ισορροπία με τη θέση του αμπελώνα και τις αμπελουργικές διαδικασίες.
Το δώρο του στους λάτρεις του κόκκινου κρασιού: μία ξεχωριστή Νεμέα. Η ποικιλία φυσικά Αγιωργίτικο, η εκλεκτότερη ίσως ελληνική ερυθρή ποικιλία. Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένο κομμάτι του ιδιόκτητου αμπελώνα του παραγωγού με παλαιά κλήματα. Η συνπαραμονή του χυμού των σταφυλιών με τα στέμφυλα κράτησε 10 μέρες. Μετά το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης, ακολούθησε ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια για ένα ολόκληρο χρόνο και κατόπιν παλαίωση στις φιάλες για έξι μήνες, πριν μας προσφερθεί για να το απολαύσουμε.
Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας οινοποίησης είναι ένα κρασί ξηρό, με υπέροχο βαθύ-κόκινο χρώμα και έντονα αρώματα που μας κάνουν να ανατρέξουμε σε αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως μούρα και μαύρο κεράσι, με φόντο τη βανίλλια, που τα βαρέλια δώρησαν κατά τη συνύπαρξή τους με το κρασί.

Γεμάτο στη γεύση με δυνατές, αλλά ευγενικές ταννίνες και πλούσιο αλκοόλ (13ο). Η ιδανική θερμοκρασία για να απολαύσετε αυτή την πραγματικά αξιόλογη Νεμέα είναι 18οC. Συνοδέψτε την με πλούσια κόκκινα κρέατα, όπως αρνάκι με κατσικίσιο τυρί.

Μην την προσπεράσετε βιαστικά. Κρατήστε την για λίγο στο στόμα σας και δώστε της όλης σας την προσοχή, το αξίζει. Το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει πολλά να σας πει.