Το 2013 εξελίχθηκε σε μία πολύ πρώιμη χρονιά. Οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την άνοιξη ευνόησαν την πρώιμη έκπτυξη των οφθαλμών και τη γρήγορη ανάπτυξη τους. Ταυτόχρονα όμως, ήταν και μία παραγωγική χρονιά, με καλές ποσότητες, οι οποίες μειώθηκαν με τον πράσινο τρύγο μέχρι και 50% (για τις ερυθρές ποικιλίες). Το καλοκαίρι ήταν σχετικά δροσερό με σταθερές θερμοκρασίες (28-32°C), ιδανικές για μία καλή φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί και καλή ωρίμανση.

Ο τρύγος στο Κτήμα ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου και τα σταφύλια ήταν σε άριστη υγιεινή κατάσταση. Πρώτα τρυγήθηκε το Sauvignon blanc, ακολούθησε το Chardonnay και από τις 14-23 Αυγούστου η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο. Οι ερυθρές ποικιλίες τρυγήθηκαν από τις 24 Αυγούστου και μετά. Αρχικά, το Merlot και ακολούθησε το Syrah. Λίγο πιο όψιμες ήταν οι ελληνικές ποικιλίες του Κτήματος (Λημνιό, Μαυροτράγανο, Μαυρούδι), οι οποίες τρυγήθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τα φετινά κρασιά του Κτήματος βρίσκονται πλέον στις δεξαμενές και αναμένονται γεμάτα, με πλούσια ποικιλιακά αρώματα.

Κτήμα Γεροβασιλείου 12/9/2013

Κάντε κλικ εδώ για δείτε όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου και να τα απολαύσετε.