Πρόκειται για μία από τις πιο αριστοκρατικές μαύρες ποικιλίες σταφυλιών, με το προνόμιο να παράγει σπουδαία κρασιά, ικανά να παλαιώνουν μεγαλοπρεπώς για δεκαετίες.
Οι ονομασίες που το συνοδεύουν Syrah ή Shiraz αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού αφορούν την ίδια ποικιλία.

Η ονομασία Syrah χρησιμοποιείται στη Γαλλία και κατά το πλείστον στην Αμερική και η ονομασία Shiraz κυρίως στην Αυστραλία, ενώ καμμία σχέση και συγγένεια δεν υπάρχει μεταξύ αυτών και της γνωστής στη Βόρειο και Νότιο Αμερική ως Petite Sirah ποικιλίας.
Ο μύθος θέλει αρχικά η ποικιλία Syrah να ακμάζει στην περιοχή Shiraz, αρχαία πόλη της Περσίας, από όπου οι Σταυροφόροι τη μετέφεραν πίσω στην πατρίδα τους.Η ποικιλία βρίσκει το δρόμο της στη Γαλλία, στην περιοχή Rhone Valley, όπου οι ντόπιοι πρόσθεσαν και τη δική τους προφορά.

Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει την ύπαρξη σχέσης με τις Συρακούσες (Syracuse) στη Σικελία.
Είναι η κύρια και κλασική ερυθρή ποικιλία στην περιοχή Northern Rhone Valley της Γαλλίας, όπου παράγονται τα μεγάλα και πιο φημισμένα κρασιά του Hermitage, του Cote-Rotie και άλλων ονομασιών, που ξεχωρίζουν για τη μακροβιότητα και τη σταθερότητά τους.
Η περιοχή Rhone βρίσκεται κατά μήκος του ομώνυμου ποταμού Ροδανού, που διασχίζει από Βορρά προς Νότο τη νοτιοανατολική Γαλλία και χύνεται στη Μασσαλία. Οι αμπελουργοί διαχωρίζουν μία μικρόραγη, ανώτερη εκδοχή του Syrah, τo Petite Syrah από μία με πιο μεγάλες ράγες το Grosse Syrah.

Το 1832, πιθανότατα από το Montpellier, το Syrah μετανάστευσε στην Αυστραλία και από τότε έγινε η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία με το όνομα Shiraz. Καλλιέργειες Syrah απαντώνται και στην Ν.Αφρική, Ν.Ζηλανδία, Αμερική και πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Το Syrah είναι ικανό να παράγει τα πιο εξωτικά,πλούσια σε δομή και σώμα κόκκινα κρασιά, με αρώματα μπαχαρικών, βατόμουρων και φραμπουάζ. Σε πιο ψυχρά κλίματα δίνει μάλλον απλά, φρουτώδη κρασιά, με έντονη σε μεγάλο βαθμό τη γεύση πιπεριού, φραμπουάζ και μερικές φορές βοτάνων.
Στην Αυστραλία επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκινων αφρωδών οίνων και στα πιο ζεστά μέρη παράγει εντυπωσιακά, ενδυναμωμένα πλούσια κρασιά στα πρότυπα του πορτό.

Το 1832, πιθανότατα από το Montpellier, το Syrah μετανάστευσε στην Αυστραλία και από τότε έγινε η πιο ευρέως καλλιεργούμενη ερυθρή ποικιλία με το όνομα Shiraz. Καλλιέργειες Syrah απαντώνται και στην Ν.Αφρική, Ν.Ζηλανδία, Αμερική και πρόσφατα και στην Ελλάδα.
Το Syrah είναι ικανό να παράγει τα πιο εξωτικά,πλούσια σε δομή και σώμα κόκκινα κρασιά, με αρώματα μπαχαρικών, βατόμουρων και φραμπουάζ. Σε πιο ψυχρά κλίματα δίνει μάλλον απλά, φρουτώδη κρασιά, με έντονη σε μεγάλο βαθμό τη γεύση πιπεριού, φραμπουάζ και μερικές φορές βοτάνων.
Στην Αυστραλία επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή κόκκινων αφρωδών οίνων και στα πιο ζεστά μέρη παράγει εντυπωσιακά, ενδυναμωμένα πλούσια κρασιά στα πρότυπα του πορτό.