Σημαντικό ρόλο σε πολλές περιοχές του Μπορντό παίζει η ύπαρξη χαλικιών σε βάθος τα οποία εξασφαλίζουν καλή στράγγιση. Τα χαλίκια αυτά, αποθέσεις από την εποχή των παγετώνων, σχηματίζουν χαμηλούς λόφους οι οποίοι δεν πρέπει να νομίσει κανείς ότι αποτελούνται μόνον από χαλίκια αλλά τα διάκενα μεταξύ των χαλικιών έχουν γεμίσει με υλικά μικρότερης κοκκομετρικής σύστασης. Τέτοιου είδους αποθέσεις συναντάμε σε όλη τη διαδρομή των Πυρηναίων από τα οποία προέρχονται που όμως είναι συνήθως σκεπασμένα από ικανό πάχος πηλού με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά παραγωγικές περιοχές και κατάλληλες μόνον για κοινά κρασιά. Αντίθετα μετά την περιοχή της Langon, από όπου και ξεκινούν οι αμπελώνες ποιότητας του Μπορντό, τα χαλίκια έχουν αποκαλυφθεί λόγω της διάβρωσης, δημιουργώντας εδάφη κατάλληλα για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Τι είναι σήμερα το Μπορντό.

Το Μπορντό είναι η περιοχή που παράγει τα περισσότερα κρασιά ποιότητας στον κόσμο και όπως γράφει ο Hugh Johnson στο εξαιρετικό βιβλίο του Wine Companion τέσσερις παράγοντες κάνουν το Μπορντό την περισσότερο σημαντική αμπελουργική περιοχή του κόσμου. Η ποιότητα, το μέγεθος, η ποικιλία και η ενότητα με τους δυο τελευταίους αν και φαίνονται αντίθετοι να λειτουργούν συμπληρωματικά γιατί το στυλ και οι τύποι των κρασιών του Μπορντό είναι παρά πολλοί δίχως κανένα να είναι απόλυτα όμοιο με κάποιο άλλο ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να υπάρχει και μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτά ώστε η έννοια των κρασιών του Μπορντό να εμφανίζεται ενιαία. Ακόμη όπως γράφει ο Oz Clarke στο επίσης εξαιρετικό βιβλίο του Wine Atlas εκείνο που κάνει το Μπορντό τη σημαντικότερη περιοχή παραγωγής κρασιών ποιότητας είναι ότι εκεί υπάρχουν τουλάχιστον 200 παραγωγοί που καθένας τους παράγει κατά μέσο όρο 100.000 φιάλες κρασιών υψηλής ποιότητας και τουλάχιστον 4.000 άλλοι που κάνουν κάθε είδους κρασιά μεταξύ την οποίων παρά πολλά είναι εξαιρετικά, κάτι που δεν γίνεται σε αυτή την έκταση και το μέγεθος σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου.

Τα 100.00 εκτάρια (1.000.000 στρέμματα) παράγουν ετησίως 6.000.000 εκατόλιτρα κρασί. Αποτελούν σχεδόν το 10% όλων των γαλλικών κρασιών και το 25% των γαλλικών κρασιών ονομασίας προέλευσης. Από τα κρασιά που παράγει 15% είναι λευκά 2% γλυκά και τα υπόλοιπα κόκκινα. Στη συνείδηση των Γάλλων Bordeaux δεν είναι συνώνυμο των μεγάλων και ακριβών κρασιών, γιατί αν και ένα P¨¦trusπρόσφατης εσοδείας φτάνει τις 150.000 δρχ ένα απλό Bordeaux ξεκινάει από τις 1.200 δραχμές

ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤO ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΤΣΑΚΙΡΗ ΤΑ «ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ»