ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΤΡΥΓΟΣ 2017
Διανύοντας την πιο σημαντική στιγμή του χρόνου για εμάς, την περίοδο του τρύγου, έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα της φετινής σοδειάς από τις νοτιότερες περιοχές που έχουν ολοκληρώσει τη συγκομιδή των σταφυλιών και η οινοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αρχίζοντας και φέτος από τη Σαντορίνη, όπου ολοκληρώθηκε ένας εξαιρετικός τρύγος τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα σταφυλιών, συνεχίσαμε στην Αττική, στο οινοποιείο της Ρωξάνης Μάτσα, όπου αν και οι καλοκαιρινές, καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τον όγκο της πρώτης ύλης, ωστόσο μας έδωσαν καρπό σε άριστη υγιεινή κατάσταση που θα μας οδηγήσει σε πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των φετινών κρασιών του Κτήματος.
Με ιδιαίτερα χαρά τρυγήσαμε φέτος στο οινοποιείο της Κρήτης τα πρώτα σταφύλια του νέου μας αμπελώνα, μετά την αναμπέλωση του 2015 και παρακολουθούμε τις πρώτες ενδείξεις μετά τη ζύμωση.
Την παρούσα στιγμή, τα «φώτα» είναι στραμμένα στις περιοχές μας στη Νάουσσα, τη Γουμένισσα και τη Μαντινεία, όπου ο τρύγος και η οινοποίηση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συγκεκριμένα στη Νάουσσα η παραλαβή του ξινόμαυρου έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο της εκχύλισης των συστατικών του φλοιού, ενώ η αλκοολική ζύμωση προχωρά στις δεξαμενές. Τα πρώτα δείγματα επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για εξαιρετική χρονιά! Ο τρύγος στη Γουμένισσα βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη με τα ξινόμαυρα να τρυγούνται εντός των επόμενων ημερών.
Στη περιοχή της Μαντινείας τα μοσχοφίλερα ξεκίνησαν ήδη να μαζεύονται σε ψηλή ωριμότητα, κάτι που δεν είναι σύνηθες για την περιοχή. Οι ευνοϊκές συνθήκες για αυτό ήταν η μειωμένη απόδοση των πρέμνων και ο ζεστός και σχετικά ξηρός καιρός την περίοδο της ωρίμανσης.
Boutari 28/9/2017