Συνήθως δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο κρασί που θα αγοράσουμε, χωρίς να δίνουμε καθόλου σημασία στο τρόπο που θα το φυλάξουμε. Οι κάβες, και τα εστιατόρια διαθέτουν ειδικούς χώρους για την φύλαξη των κρασιών. Στην χώρα μας δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα και ιδιαίτερα στους χώρους των supermarkets, που συνήθως τοποθετούνται κοντά στα ψυγεία των κατεψυγμένων προϊόντων…

Θα ήταν καλό τουλάχιστον να φροντίζαμε να αφιερώσουμε ένα μικρό χώρο στο σπίτι μας για την φύλαξη κάποιων φιαλών. Αν δεν έχουμε την δυνατότητα να το κάνουμε κατόπιν επαγγελματικής βοήθειας, τότε μπορούμε απλά να επιλέξουμε ένα χώρο όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό και όσο το δυνατόν ανεπηρέαστο από τις καιρικές αλλαγές. Δηλαδή με τίποτα δεν πρέπει ο χώρος αυτός να είναι σε κάποια αυλή η σε μπαλκόνι η κοντά σε καλοριφέρ. Συνήθως κάτω από την σκάλα η μικρά αποθηκάκια στα ισόγεια των σπιτιών είναι αρκετά κατάλληλα για αυτή την δουλειά. Ξεκινώντας μπορούμε να πάρουμε έτοιμα ράφια από το εμπόριο και να τα τοποθετήσουμε παράλληλα.

Αρχικά όσο αυτονόητο και αν είναι πρέπει να τονίσουμε ότι τα μπουκάλια πρέπει να μπουν σε πλαγιαστή θέση ώστε ο φελλός να βρέχεται συνεχώς από το κρασί για να αποφευχθεί η είσοδος οξυγόνου που θα οξειδώσει το κρασί. Η θερμοκρασία του χώρου είναι ασφαλώς η σημαντικότερη παράμετρος της σωστής κάβας. Σταθερά χειμώνα καλοκαίρι πρέπει να είναι στους 11-13 βαθμούς. Αυτό επιτυγχάνεται με κάποιο κλιματιστικό μηχάνημα η τώρα πια με τις έτοιμες κάβες-συντηρητές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.(το Wineshop.gr μπορεί να σας προμηθεύσει κατόπιν παραγγελίας σας στις διαστάσεις που εσείς επιθυμείτε).

Όταν η ατμόσφαιρα του χώρου είναι ξηρή, τότε ενδέχεται να στεγνώσουν και να χαλάσουν οι φελλοί. Η υπερβολική υγρασία από την άλλη εντείνει το μούχλιασμα του φελλού και την καταστροφή της ετικέτας. Όσο πιο σκοτεινή είναι η κάβα τόσο το καλύτερο. Πρέπει να αποκλείσουμε το ηλιακό φως και να επιτραπεί μόνο χαμηλός τεχνητός φωτισμός. Οι έντονες οσμές είναι ακόμα ένας μεγάλος εχθρός.

Για αυτό απαγορεύεται να φυλάσσεται μέσα στην κάβα οτιδήποτε άλλο εκτός κρασιών και αλκοολούχων. Ιδιαιτέρα σημαντικό είναι να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα η κάβα από την σκόνη και να πλένεται το πάτωμα με ζεστό νερό και σαπούνι. Η ισορροπία του κρασιού εμποδίζεται αν η κάβα είναι κοντά σε μέρος με κραδασμούς. Αυτές είναι οι βασικές αρχές για το ξεκίνημα μιας κάβας. το σημαντικότερο από όλα βέβαια είναι το προσωπικό σας μεράκι και η αγάπη σας για το κρασί.

Wineshop.gr