Για πολλά χρόνια, η αγαπημένη μας σοκολάτα θεωρείτο «wine killer» και γι’αυτό προτεινόταν ο συνδυασμός της μόνο με νερό. Ίσως το «ταίριασμα» να είναι αρχικά δύσκολο αλλά αν επιτευχθεί…τότε το αποτελέσμα θα είναι καταπληκτικό, επιτυγχάνοντας την απόλυτη γευστική αρμονία!

Υπάρχουν, λοιπόν κάποιοι κανόνες (άτυπο πρωτόκολλο συνδυασμού φαγητού με κρασί) που αν τους ακολουθήσουμε, μπορούν να μας οδηγήσουν στον ιδανικό συνδυασμό!

-Το κρασί πρέπει να είναι τουλάχιστον γλυκό, εάν όχι έναν τόνο πιο γλυκό, από τη σοκολάτα που θα το συνοδεύσετε. Σε διαφορετική περίπτωση η γεύση μπορεί να στραφεί προς το ξινό!
– Οι ελαφρύτερες, αρωματικές σοκολάτες ταιριάζουν με πιο ελαφριά κρασιά και οι πιο πλούσιες γευστικά με κρασιά με γεμάτο «σώμα».

Πιο συγκεκριμένα,οι σοκολάτες γάλακτος αγαπούν τα επιδόρπια κρασιά, όπως τη Μαυροδάφνη και τα γλυκά Μοσχάτα κρασιά από τη Λήμνο ή τη Σάμο, αλλά και ένα ελαφρύ φρουτώδες Merlot.

Η μαύρη σοκολάτα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο, ταιριάζει με ένα Cabernet Sauvignon ή με ένα γλυκό φρουτώδες καναδέζικο icewine
. Είναι επίσης απολαυστική με κονιάκ, μπράντι και πόρτο (ενισχυμένο κρασί από την Πορτογαλία).

Η μαύρη πικρή σοκολάτα,με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, αγαπάει τα γεμάτα, βαριά κόκκινα κρασιά όπως τα Merlot, τα αργεντίνικα Malbec και τα Syrah, αλλά αγαπά και τα καλβαντός (απόσταγμα από μήλα) και τα ώριμα σκωτσέζικα malt ουίσκι.

Τέλος, η λευκή σοκολάτα ταιριάζει περίφημα με Sherry (ενισχυμένο ισπανικό κρασί) και με το αφρώδες Moscato d Asti.

Αφήστε λοιπόν τη φαντασία σας ελεύθερη και τολμήστε νέους γευστικούς συνδυασμούς!!


Ημερομηνία καταχώρησης 20/3/2012

ΠΗΓΗ: winebees.wordpress.com