Φοβάμαι πως δεν θα τα καταφέρω… αλλά αυτό το καλοκαίρι, έχω στοιχηματίσει με τον εαυτό μου, για να προσθέσω στην λίστα μου επιπλέον άτομα που προτιμούν να καταναλώνουν κρασί αντί μπύρα και συγκεκριμένα κόκκινο κρασί. Τουλάχιστον, θα προσπαθήσω…και ίσως πείσω μερικούς… Σαν να υπάρχει κάποιος άγραφος κανόνας που διαχωρίζει εποχές, ποτά και προτιμήσεις.


Το κρασί έχει την ιδιαιτερότητα λόγω των χρωμάτων του (λευκό, ροζέ, ερυθρό) και των τύπων του (ξηρό, γλυκό, αφρώδες) να ταιριάζει με πολλές γεύσεις, στις διαφορετικές εποχές του έτους και να ικανοποιεί με αυτόν τον τρόπο διαφορετικές προτιμήσεις ανθρώπων.


Ο κύριος παράγοντας όμως για την κατανάλωση λευκού ή κόκκινου κρασιού δεν είναι ουσιαστικά η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αλλά το είδος του φαγητού και η θερμοκρασία που αναπτύσσει το κρασί όταν σερβιριστεί στο ποτήρι.


Το καλοκαίρι στην Ελλάδα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση μπύρας αλλά και άλλων αλκοολούχων ποτών που σερβίρονται σε παγωμένα ποτήρια και σε χαμηλή θερμοκρασία βάζοντας έτσι στο περιθώριο το κρασί. Ο τρόπος σερβιρίσματός του είναι ψευδώς πιο ιδιαίτερος και αυτό γιατί το λευκό κρασί μπορεί να σερβιριστεί σε θερμοκρασία 12˚C, το κόκκινο στους 17˚C, ενώ η μπύρα σε θερμοκρασία μόλις 8-12˚C. Η διαφορά τελικά δεν είναι και τόσο σημαντική.


Την εποχή του καλοκαιριού οι Έλληνες την έχουν συνδυάσει με καλό φαγητό, κρασί και θάλασσα. Κάποιες φορές μάλιστα η ίδια η θάλασσα προσφέρει το καλό φαγητό. Ο πλούτος της απλώνεται, από τα όστρακα μέχρι τα ψάρια μικρά και μεγάλα – λιπαρά και όχι, ενώ το κρασί συνοδεύει και τελικά ολοκληρώνει.


Από την μια μεριά, τα λιπαρά ψάρια είναι εκείνα που ταιριάζουν περισσότερο με ένα ερυθρό κρασί. Η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός, ο ροφός, ο γαύρος, η πέστροφα και η ρέγγα είναι μερικά από αυτά που όλοι λίγο ή πολύ τα καταναλώνουμε. Τα ω-3 λιπαρά οξέα όπου κύρια πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια, αποτελούν φυσική ασπίδα κατά της στεφανιαίας νόσου, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των απότομων διακυμάνσεων σε όσους πάσχουν από νευρικής φύσεως διαταραχές.


Από την άλλη μεριά, το ερυθρό κρασί παρέχει αντιθρομβωτική προστασία και μειώνει σημαντικά την τάση των αιμοπεταλίων να κολλάνε μεταξύ τους. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το κόκκινο κρασί εμφανίζει μεγαλύτερη ευεργετική δράση για τον οργανισμό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ. Μάλιστα όσοι πίνουν ερυθρό κρασί εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων συγκριτικά με αυτούς που καταναλώνουν μόνο λιπαρά ψάρια. Ας αναλογιστεί κανείς την προσφορά στον οργανισμό του από τον συνδυασμό ερυθρού κρασιού και λιπαρών ψαριών.


Οι ποικιλίες Syrah, Merlot μπορούν να ανταγωνιστούν και να κερδίσουν με διαφορά στην επιλογή πολλών οινόφιλων λόγω των χαρακτηριστικών τους.


Το ερυθρό χρώμα προσδίδει ζεστασιά, φιλικότητα, έρωτα και πάθος, που είναι αναπόφευκτο να μην τα νιώσει κάποιος την περίοδο του καλοκαιριού. Οι αισθήσεις ζωντανεύουν και λαμβάνουν μέρος στην περιήγηση του ταξιδιού των γεύσεων.


Η αίσθηση της όρασης μαρτυρά λαμπερά ρουμπινί και πορφυρά χρώματα, ενώ στην όσφρηση και στην γεύση συναντά κανείς αρώματα κόκκινων φρούτων, κεράσι, φραγκοστάφυλο, βύσσινο, δαμάσκηνο που παντρεύονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, κέδρου, καπνού και με υποψίες δέρματος. Η φινέτσα των ευγενών τανινών δίνει στρογγυλότητα και ένα σύνολο από διάρκεια αρωμάτων στο στόμα.


Ο συνδυασμός γίνεται πιο προκλητικός και ενδιαφέρον όταν συνδυαστούν οι παραπάνω ποικιλίες με ψάρια που είναι τονισμένα με κόκκινες ελαφριές σάλτσες, μπαχαρικά και μυρωδικά.


Η παραδοσιακή συνταγή που ακολουθεί είναι από την Σκόπελο, εκτελεσμένη με τοπικά υλικά που δίνουν ακόμη περισσότερη έμφαση στην γεύση. Είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό παντρέματος ερυθρού κρασιού και λιπαρού ψαριού.


Υλικά Συνταγής

2 κιλά φρέσκος ροφός

10 ξινά-μαύρα δαμάσκηνα

2 κιλά λευκά κρεμμύδια για στιφάδο

1 ντομάτα

5 φύλλα δάφνης

4 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές αλάτι

1κουταλιά πιπέρι

1 κουταλιά ρίγανη

1 φλιτζάνι νερού ελαιόλαδο


Εκτέλεση Συνταγής


– Καθαρίζουμε τα λευκά κρεμμύδια, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλάτι, 1 κουταλιά πιπέρι, 1 κουταλιά ρίγανη και το ελαιόλαδο. Τέλος, προσθέτουμε τα ξινά δαμάσκηνα. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά.

– Σε δεύτερο στάδιο ρίχνουμε σε ένα ταψί με τρυπητή κουτάλα δυο μεγάλες κουτάλες κρεμμύδια. Τα απλώνουμε μέσα στο ταψί για να ακουμπήσουμε πάνω τον ροφό.

– Έπειτα ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κρεμμύδια πάνω στον ροφό. Τα ρίχνουμε σταδιακά με την τρυπητή κουτάλα, για να μην χυθεί στο ταψί και το υγρό τους. Έπειτα ξεχωριστά προσθέτουμε στο ταψί 3 κουταλιές από το ζουμί τους. Προσθέτουμε τα μαύρα δαμάσκηνα και τα φύλλα δάφνης.

– Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για μια ώρα στους 180° C.

(Συνταγή από την Σκόπελο, του εστιατορίου «Παλιό Καρνάγιο»)

Αρμονία

Απολαύστε υπεύθυνα την παραπάνω συνταγή, με τα κρασιά Alfega Merlot Κτήματος Χατζημιχάλη ή Alfega Syrah Κτήματος Χατζημιχάλη έτους 2008.

Το άρθρο συντάχθηκε απο την οινολόγο κα Αννα Κρανιά για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 30/7/2012