To Κτήμα Κατώγι Αβέρωφ για τον εορτασμό των 50 χρόνων, προχώρησε στην δημιουργία συλλεκτικής ετικέτας κρασιού. Η ποικιλία είναι cab. Sauvignon (χρονιά 2005), από συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο του Μετσόβου, από τα πρώτα κλίματα cabernet που φυτεύτηκαν στην Ελλάδα από τον Ε. Αβέρωφ. Η ετικέτα είναι το προσχέδιο αυτής που αρχικά κυκλοφόρησε το 1959 με το ερυθρό Κατώγι, φιλοτεχνημένη από τον Ε. Αβέρωφ πάνω σε ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου. Το πώμα της φιάλης είναι καλυμμένο με βουλοκέρι, όπως τα παλιά τα χρόνια.

Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Περιοχή: Αμπελώνας Γινιέτς, Μέτσοβο Ηπείρου.
Αμπελώνας: Τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon που ήρθαν στην Ελλάδα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και φυτεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 50.
Μικροκλίμα: Ορεσίβιο, με βροχές παγωνιές και ισχυρές χιονοπτώσεις το χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας βρίσκεται στην περιοχή του Γινιέτς σε υψόμετρο 900 – 1000 μέτρων και είναι δυσπρόσιτος στη μηχανική καλλιέργεια.
Τρύγος: Μέσα Οκτώβρη.
Οινοποίηση: Μακρά εκχύλιση τεσσάρων εβδομάδων, σε υψηλή θερμοκρασία που κυμαίνεται από 25-30οC. Με το τέλος της ζύμωσης ο νέος οίνος μεταφέρθηκε σύλλασπος σε καινούρια δρύινα γαλλικά βαρέλια οπού έλαβε χώρα η μηλογαλακτική ζύμωση και παρέμεινε για ωρίμανση δεκαέξι μήνες.
Χαρακτηριστικά: Έντονο κόκκινο χρώμα με βυσσινί ανταύγειες. Αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων συνδυάζονται με νότες γλυκών μπαχαρικών, βανίλιας, καφέ και καπνού. Πολύπλοκο και πληθωρικό, τόσο αρωματικά όσο και γευστικά, είναι ένα κρασί με πλούσιο σώμα, ζωηρή οξύτητα και αισθητές τανίνες. Διακρίνεται για την αρμονική μακράς διάρκειας επίγευσή του. Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση.
Συνοδεύει: Κρέατα σχάρας, κρέατα με πλούσιες σάλτσες, κυνήγι και τυριά.
Τυπική ανάλυση: Αλκοολικός Τίτλος: 13,5 %Vol
Ολική Οξύτητα: 5,3 gr/lt
pH: 3,5
Σάκχαρα: <1 gr/lt
Ενημέρωση απο το Κτήμα Κατώγι Αβέρωφ για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 15/3/2010