Nέα κυκλοφορία από το Κτήμα Κατσαρού. Μονοποικιλιακό Merlot εσοδείας 2006 από τον ιδιόκτητο αμπελώνα που καλλιεργείται βιολογικά στην Κρανιά του Ολύμπου σε 750 μέτρα υψόμετρο. Μαυροκόκκινο χρώμα. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, μαρμελάδας και κέδρου. Νότες μπαχαρικών και γαλακτικές νύξεις. Πλούσιο στόμα με πυκνότητα και εξαιρετική δομή. Βελούδινες τανίνες που σταδιακά δείχνουν τη στιβαρότητά τους και το δυναμικό παλαίωσης. Μακρά επίγευση.

Έδαφος: Αμμοαργιλωπιλώδες
Προσανατολισμός αμπελοτεμαχίων: Νοτιοανατολικός.

Στρεμματική απόδοση: 600-650 κιλα/στρέμμα.

Παλαίωση: 11 μήνες σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια και δύο χρόνια στη φιάλη.

Πρόταση: Kατσικάκι στο φούρνο, μοσχάρι γιουβέτσι, κουνέλι στιφάδο, κυνήγια
και γενικότερα κρέατα με έντονες σάλτσες.

Το κτήμα μας παράγει 3 ετικέτες. ‘Eνα λευκό κρασί από την ποικιλία Chardonnay και ένα κόκκινο από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon(80%) και Merlot(20%). Το Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε στην αγορά ένα μονοποικιλιακό Merlot σε πάρα πολύ περιορισμένη ποσότητα. Φιλοσοφία και μας στόχος είναι η σταθερά υψηλή ποιότητα και η βελτίωση των προϊόντων μας από χρονιά σε χρονιά, ανεξαρτήτου κόστους παραγωγής χωρίς ο όγκος παραγωγής να είναι το κυρίως ζητούμενο. Επίσης επιδιώκουμε μέσα από τα προϊόντα μας να αποτυπώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής (terroir) που βρίσκονται οι αμπελώνες μας.

Τα σχέδια μου είναι ο διαρκής πειραματισμός σε αμπέλι και οινοποιείο καθώς επίσης και η ολοένα καλύτερη γνώση των διαφορετικών αμπελοτεμαχίων του κτήματος (με μετρήσιμες επιστημονικές παραμέτρους) γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μεγάλα κρασιά γίνονται στο αμπέλι και είναι συνήθως αποτέλεσμα μακροχρόνιας δουλειάς και έρευνας. Κάποιες νέες φυτεύσεις είναι σε πολύ πειραματικό στάδιο και δεν θα ήθελα να επεκταθώ αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εστιάσουμε σε ποικιλίες και τύπους κρασιού που δίνουνε εξαιρετικά αποτελέσματα στην περιοχή μας χωρίς να προσπαθούμε να κάνουμε λίγο απ’όλα.

Aρχικά η τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα ο ιδιόκτητος αμπελώνας μας ανήκε στην ζώνη Ο.Π.Α.Π. Ραψάνη όπου οι επιτρεπόμενες ποικιλίες είναι το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό (ερυθρές ποικιλίες). Την εποχή που άρχισαν να γίνονται οι πρώτες φυτεύσεις οι επιστημονικές γνώσεις(σε επίπεδο πολλαπλασιαστικού υλικού, επιλογή υποκειμένων και κλωνική επιλογή) ήταν σχεδόν ανύπαρκτες για τις συγκεκριμένες ποικιλίες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό υψόμετρο του μελλοντικού (τότε) αμπελώνα με τις έντονες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης των συγκεκριμένων ποικιλιών καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την πλήρη και υγιή ωρίμανσή τους. Έτσι ύστερα από εδαφολογικές αναλύσεις και μελέτη των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής με την βοήθεια επιστημόνων αποφασίστηκε να φυτευτούν οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon,Merlot και Chardonnay. Aπό τις ποικιλίες αυτές παράγονται τα κρασιά του κτήματός μας που νομοθετικά φέρουν τη ένδειξή τοπικός οίνος Κρανιάς. Μια πιθανή δυσκολία που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κρασιά που δεν ανήκουν σε μια ζώνη Ο.Π.Α.Π. είναι ότι πιο δύσκολα γίνονται αποδεκτά σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού (αν και αυτό αρχίζει να καταρρίπτεται).

Η αποδοχή των κρασιών μας από το καταναλωτικό κοινό από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους στην αγορά μας κάνει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την επιλογή μας αυτή.

Το άρθρο συντάχθηκε απο τον οινολόγο κ. Ευριπίδη Κατσαρό για το Wineshop.gr
Ημερομηνία καταχώρησης 15/1/2010